blogi

Blogi: ”Eihän tämä olekaan mikään tavallinen pakohuone!”

Oulun Taka-Laanilassa on alkamassa pakopeli. Nyt on jännät paikat! Roolit on jaettu: työmaan johtaja ja työturvallisuuspäällikkö saavat tehtäväkseen lähteä kiertämään työmaata, missä he saattavat kuulemma kohdata jotain ongelmia. Ihan ensin on toki sonnustauduttava asianmukaisiin henkilösuojaimiin.

Ympärillä on kypäriä, hanskoja, kuulosuojaimia, turvakenkiä, kemikaalipurkkeja, liukkaudenestopohjia ja muuta rekvisiittaa. Ensimmäisenä tulee mieleen, että tavaroita on ihan hirveästi. Miten täältä löytää yhtään mitään?

Kun ensihämmästyksestä on selvitty ja esineet tutkittu kertaalleen, löytyy alkuohje ja ensimmäinen vihje siitä, mitä pitää etsiä. Pelaajat alkavat miettimään yhdessä asioita ja ratkaisemaan ongelmia. Pian löytyy lisää vihjeitä ja tehtäviä, ja koko ryhmä uppoutuu peliin niin että ajantaju katoaa täysin.

Pakopeli vetonaulana nuorille

Pohjois-Suomen Turvapuistossa Oulun Taka-Laanilassa on yli 20 rastikokonaisuutta käsittävä työturvallisuuden koulutusrata. Siellä opitaan oikeissa työympäristöissä konkreettisia toimintatapoja ja tervettä asennoitumista työturvallisuuteen.

Rastien yhteyteen on tänä syksynä avattu neljä pakopelikokonaisuutta, joihin turvapuistovierailu ja rastien kiertäminen on mukava huipentaa.  Yhtenä ensimmäisistä ryhmistä pakopelit kävi lokakuussa pelaamassa joukko Ammattiopisto Luovin henkilökuntaa.

Pelikokemus kirvoitti luovilaisista tuoreeltaan erittäin rohkaisevia kommentteja:

  • ”Päästiin porukassa hyvin pakohuonetunnelmaan”
  • ”Olin positiivisesti yllättynyt siitä, että toteutus oli niin onnistunut”
  • ”Vihjeiden etsiminen sisälsi sekä iloisia oivalluksia että kunnon pähkäilyä, kuten peliin kuuluukin”
  • ”Uskoisin, että nuoret kiinnostuvat ja innostuvat pakopelistä ja se toimii yhtenä vetonaulana turvapuistolle”
  • ”Ehdottomasti kannatan turvapuiston ja pakopelin hyödyntämistä alan opetuksessa.”

Ammattiopiston edustajat sanoivat uskovansa, että asiat jäävät paremmin mieleen, kun ne esitetään havainnollisina ja konkreettisina esimerkkeinä eikä teoriaopetuksena. Yhden palautteen mukaan pakopeli yksistään ei riitä opettamaan asiasisältöä, mutta yhdistettynä turvapuistokierrokseen se toimii hyvin.

Työelämävalmiuksia opiskelijoille

Turvapuiston pakopeli lähti alun perin liikkeelle opiskelijoiden näkökulmasta. Oulun yliopiston opiskelijat suunnittelivat pelin tehtävät harjoitustyönä ja OAMK:n opiskelijoiden kanssa testattiin toteutusta. Opiskelijoiden intoa ja kiinnostusta toimintaan oli ilo seurata.

Taustalla oli Valmiina työelämään –hanke eli VALTE, jossa tuotettiin työelämän ja työhyvinvoinnin opintokokonaisuuksia. Oulu oli hankkeessa ainoa paikkakunta, jossa mukana oli niin ammatillinen koulutus, ammattikorkeakoulu kuin yliopistokin. Oulun yliopistossa keskityimme työturvallisuuden opintokokonaisuuden kehittämiseen.

Yhteistyö Turvapuiston kanssa on aina sujunut mallikkaasti. Puisto on hyvä alusta tutkimushankkeille ja oppilaitosten ja työelämän yhteistyölle. Nyt ajatuksena oli kehittää Turvapuiston käyttöä opetuksessa edelleen ja opiskelijoille työturvallisuuteen liittyvää oppimista niin, että luennoilla istumiseen ja teoriaan saisi vaihtelua. Koska pakopeliä pelataan ryhmänä, se soveltuu samalla myös tiimityötaitojen harjoitteluun ja ryhmäyttämiseen.

Pelit jatkuvat Turvapuistossa

Ensimmäiset pakopelit Suomessa avattiin vuonna 2014, ja sen jälkeen alan kasvu on ollut huimaa. Tällä hetkellä pakopelejä tiedetään olevan maassamme jo yli 200.

Eräs Luovin pelaajista kertoi pelanneensa pakopelejä muutaman kerran aiemmin, ja hän odotti pakohuonepeliksi jotain erillistä huonetta. Toteutus kuitenkin yllättää kokeneenkin pelaajan, mutta millä tavalla? Se selviää parhaiten tulemalla paikan päälle ottamaan asiasta selvää!

Turvapuiston jäsenyritykset voivat pystyttää ja vetää pakopelin itse. Ensin kannattaa ottaa yhteyttä sähköpostilla (info@pohjois-suomenturvapuisto.fi) ja kertoa, millaisella porukalla olisi tulossa. Myös ulkopuolisten on mahdollista tulla pelaamaan maksua vastaan.

Maria Lindholm

Tutkija, Oulun yliopisto

Seuraa meitä: