blogi

Blogi: Asenne ratkaisee turvallisuutesi

Asenne ratkaisee turvallisuutesi

Kun aloitat työt tämän päivän kohteessa, pysähdy hetkeksi ja skannaa ympäristösi. Millainen kohde on, mitä riskejä siihen liittyy, millaisia suoja- tai turvavarusteita tarvitset. Harkitse, mitkä ovat ne juuri oikeat työkalut tämän tehtävän suorittamiseen.

Älä oikaise ja ota ensimmäistä käteesi osuvaa työkalua. Mattopuukko on hyvä, mutta väärässä työtehtävässä aiheuttaa tapaturmia. Viime kädessä sinun pitää itse mieltää, miksi turvallisuutesi on tärkeää ja tarvittaessa sinun oikeutesi ja velvollisuutesi on keskeyttää työ, jos sitä ei mielestäsi voi tehdä turvallisesti.

Et ole vastuussa turvallisuudestasi vain itsellesi. Jokaisella meistä on läheisiä – perhe, ystäviä, työkavereita, joille sinun turvallisuudellasi on merkitystä. Loukkaantuneena osallistuminen lastesi jalkapallopeliin tai muuhun harrastukseen on paljon vaikeampaa kuin terveenä.

ISS:n asiakaskohteet ovat keskenään hyvin erilaisia. Työskentelemme kiinteistö-, ja siivous- ja ravintola-alalla, ja työ on pitkälti yksilötyöskentelyä asiakaskohteissa. Työnjohto ei joka hetki ole paikalla valvomassa ja opastamassa työtehtävien suorittamisessa ja  turvavälineiden käytössä.

Suhtautumisessa turvallisuuteen sekä siihen liittyviin ohjeisiin ja niiden noudattamiseen on tapahtunut muutaman vuoden sisällä iso muutos yrityksessämme. Turvapuiston rooli on ollut Oulun seudulla tässä erittäin tärkeä: Elokuun lopulla  250 ISS:n työntekijää kiersi jälleen Turvapuistossa rasteja Turvallista työpäivää -tapahtumassa. Tämä oli jo viides kerta, kun tapahtuma järjestettiin ja palaute on hyvin myönteistä.

Turvallista työpäivää -tapahtumia järjestetään eri puolilla Suomea. Työntekijät kiertävät rasteja esimiesten johdolla.

Tapaturmat ovat vähentyneet nopeasti

Tapaturmien määrät ovat meillä vähentyneet radikaalisti viime vuosina.  Tapaturmien taajuutta mittaavan LTIF-mittarin lukema oli 4–5 vuotta sitten Oulun alueella yli 20, nyt se on alle 8. Eniten siihen on vaikuttanut, että ihmiset ymmärtävät nyt paremmin turvallisuuden merkityksen.

Meillä turvallisuuden ratkaisee ihminen itse ja asenne. Usein sanotaan, että asenteisiin ei voi vaikuttaa, mutta ei viime vuosien parannuksia ole saatu aikaan pelkästään määräyksillä. Ihmisillä on edelleen mahdollisuus valita. Asenteen lisäksi tarvitaan tietenkin tietoa ja oikeat turvavälineet sekä työkoneet.

Työturvallisuus lähtee johtamisesta ja ISS:ssä ylin johto suhtautuu turvallisuuteen äärimmäisellä vakavuudella. Meillä ajatellaan, että jokaisella on oikeus mennä työpäivän jälkeen terveenä kotiin.

Turvallisuuden parantamiseksi turvavarusteita on lisätty koko ajan, riskikartoituksia tehdään työkohteisiin entistä paremmin, turvavartit lisäävät tietoa. Näin työntekijät pystyvät skannaamaan kohteensa ja huolehtimaan oikeiden varusteiden ja työvälineiden käytöstä.

Koko Suomen ja työelämän suurimpia riskejä on liukastuminen sekä sisällä märillä lattioilla että ulkona. Nämä onnettomuudet johtavat harvoin kuolemaan, mutta niillä voi olla vaikeita seurauksia.

Erilaisia viiltohaavoja on saatu kiinteistönhuollossa ja korjausrakentamisessa ehkäistyä tehokkaasti viiltosuojahanskapakon avulla. Silmävammojen määrä on romahtanut, kun asetettiin suojalasipakko.

Asiakkaat ja suunnittelijat mukaan

Myös asiakkaidemme asenne ratkaisee. Viimeisten viiden vuoden aikana tilanne on kehittynyt huimasti. Jos huomaamme korjaustarpeita, 99 % havaintojen pohjalta tehdyistä korjausehdotuksista menee läpi ja korjaava toimenpide tehdään. Niitä voivat olla esimerkiksi kaide turvattomaan paikkaan tai turvavaljaiden kiinnityskisko katolle.

Suunnittelijoiden turvallisuusajattelussa on vielä kehittämisen tarvetta. He eivät aina ota huomioon turvallisuusnäkökulmaa ja uusissa sekä peruskorjatuissa kiinteistöissä on liian usein puutteita ylläpidon näkökulmasta tarkasteluna. On vaikea sanoa onko kyse asenteesta vai osaamattomuudesta. Olisi hyvä, jos Turvapuisto voisi kouluttaa myös suunnittelijakuntaa turvallisuusasioissa. Joskus käy esimerkiksi niin, että jäähdytyskoneet on asennettu katolle niin, ettei niitä voida turvallisesti huoltaa.

Turvallista työpäivää!

Samuli Liuska

ISS, palvelujohtaja

 

 

0400 364 666, samuli.liuska@iss.fi

Seuraa meitä: